Poolheater

Plaatsing zonnecollector

Plaatsen van de zonnecollector

Zoals u hieronder in de schets kan zien, moet het water altijd van onder naar boven lopen om zeker te zijn dat de collector volledig gevuld wordt. Dus onderaan water toevoeren en vanaf het hoogste punt een terugloop voorzien. De beluchter (op het bovenste punt) zorgt ervoor dat er lucht in het systeem kan zodra de pomp stil valt. Zoniet zouden de buisjes dichtgezogen worden door het gewicht aan water dat naar beneden wil.

In de winter moet men vermijden dat er water zit in de buizen om stukvriezen te voorkomen. De rubber mat zelf kan tegen vorst.

Uw filterpomp is sterk genoeg om het zwembadwater door de collectoren op het dak te sturen (max 6 m hoger zonder extra pomp) omdat er bijna geen drukverlies is.

De mat wordt onderaan en bovenaan verbonden met een speciaal ontworpen verzamelbuis in ASA. Deze stukken van 25 cm worden met O-ring in elkaar geklikt zodat ook de matten onderling kunnen verbonden worden.

Het zwembadwater loopt van uw filterpomp door de collectoren naar het zwembad. Doordat de zon het doorstromende zwembadwater in de collectoren opwarmt hebt u gratis warm water in uw zwembad.
De collectorbanen zijn 25 cm breed en de lengte wordt op maat gemaakt tot 20m lang. De verschillende banen worden in elkaar geklikt waardoor één vlak ontstaat. De zonnecollector wordt geassembleerd en opgerold zodat die eenvoudig kan vervoerd worden in elke auto.

Een algemeen schema voor de opstelling en werking van uw installatie ziet er als volgt uit:

1) zwembad
2) circulatiepomp
3) zwembadfilter
4) driewegkraan
5) regelaar

6) uitloopkraan
7) EPDM absorber
8) beluchter
9) verzamelbuis
10) draaistop

Installatie in 6 eenvoudige stappen:

Stap 1: Reinig het dak en werk veilig. Kleef het profiel bovenaan vast met siliconenlijm zoals in deze foto.

Stap 2: Verlijm 4 collectorbuizen (1m) in elkaar (vb op uw terras) zorg dat de o-ring zich niet verplaatst (bolle zijde epdm naar boven) Duw ook de randverbinding van de matten in elkaar.

Stap 3:
 Rol de mat van 1 m breedte op beginnende met de onderste headers. Plaats de bovenste headers op het profiel en maak ze om de 50 cm vast met staaldraad

Stap 4: Rol de mat verder uit tot beneden en klik ook onderaan de verzamelbuis met pvc lijm in elkaar. Je kan een plankje verschuiven onder de matten om ze in elkaar te duwen. Bevestig onderaan het schuine pvc profiel met staaldraad elke 50 cm aan de verzamelbuis, maar kleef ze niet vast op het dak omdat de epdm het eerste jaar nog 1% kan krimpen. (5cm op 5m)

Stap 5: kleef elke 75 cm een alu profiel aan de zijkant om de staaldraad te bevestigen

Stap 6: Lijm de vier aansluitstukken met pvc lijm vast en sluit diagonaal aan. Onderaan inkomend water, bovenaan uitstromend water.